De voormalige fabrieksterreinen van Philips worden sinds de jaren negentig geherstructureerd tot stadswijken. Het voormalige beekdal ten westen van het centrum werd vanaf eind 19e eeuw volgebouwd met grote fabriekscomplexen. Door het verdwijnen van de productie kwamen de fabrieken en leeg te staan en ontstonden er kansen om deze voormalige werkstad te transformeren tot woonstad.

lighting_historischbeeld_1600

Demping van de Gender tijdens de uitbreiding van Philips, begin 20ste eeuw

Lighting_foto-historisch-overzicht

Luchtfoto van het Emmasingelkwadrant omstreeks 1930

Door het herstellen van oude structuren en de aanleg van nieuwe verbindingen, is een groot aantal gebieden ontsloten in de stad. Een deel van de oude fabrieks- en kantoorpanden is en wordt herbestemd tot woningen, winkels, scholen en nieuwe werkplekken. In navolging van de Lichttoren en de Witte Dame, die de transformatie van het zogenaamde Emmasingelkwadrant inluidden, wordt nu ook het voormalige hoofkantoor van Philips Lighting aangepakt. Het voormalige fabrieksterrein, dat sinds een aantal decennia is ingericht als afgesloten parkeerterrein, wordt hierdoor weer onderdeel van de stad.

In samenwerking met Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw en in opdracht van de gemeente Eindhoven en Foolen & Reijs Vastgoed hebben wij een gefaseerd stedenbouwkundig plan voor het Emmasingelkwadrant opgesteld. Uitgangspunt is de stedenbouwkundige visie van West 8 voor de Spoorzone, het Emmasingelkwadrant, het Stadionkwartier en Strijp-S.

Lighting_ontwikkeling-philips-gif_800

Ontwikkeling van het Emmasingelkwadrant

Schakelpark: zichtbaar en benaderbaar

De Mathildelaan en de Licht-as (lichtstraat) vormen de groene dragers van het gebied. Aan de Licht-as wordt het nieuwe Victoriapark gecreëerd, waarbij het park fungeert als schakelpark tussen het centrum en het stadionkwartier. Vanuit de omliggende wijken worden verschillende wandel- en fietsroutes naar het park aangelegd.

Vanaf de Emmasingel en het Lichtplein kan het park via het centrum worden bereikt. Een groene, publieke corridor in het Regentenkwartier verbindt het Wilhelminaplein met het park, dat via twee groene verbindingen ook aansluit op het Stadionkwartier. Vanaf de Mathildelaan is het park bereikbaar via twee nieuwe pleinen.

Het nieuwe park wordt niet alleen een verblijfsplek voor de bestaande en nieuwe bewoners van het Emmasingelkwadrant, maar ook voor bezoekers van buiten. En ook de studenten van de Design Academy in de Witte Dame kunnen gebruikmaken van het park.

Lighting_aspect-gesloten-gebied_1600

Afgesloten terrein kantoor Philips Lighting

Lighting_aspect-open-gebied_1600

Nieuwe verbindingen openen het gebied

Identiteit

De bestaande bomen in het park worden aangevuld met nieuwe, inheemse bomen, graszones, oevers met flauwe taluds, georiënteerd op de zon en steilere oevers, met zicht op het water. Rivier de Gender, die vroeger door het gebied stroomde maar bij de ontwikkeling van het fabrieksterrein onder de grond is ondergebracht, wordt teruggebracht in het landschap. Samen met de bomen, het groen en een herkenbare brug, bepaalt de Gender de identiteit van het Victoriapark.

Op de knooppunten van de paden worden verblijfplekken ingericht, met onder andere robuuste, houten bankjes en picknicktafels, waar bewoners en bezoekers gebruik van kunnen maken.

lighting_reductie_groenstructuur_1600

Groene assen verbinden het centrum met Strijp-S

Publiek leven

Het voormalige Philipskantoor van 40.000 vierkante meter krijgt door de nieuwe groene context interessante transformatiemogelijkheden. De locatie en het gebouw zijn namelijk zeer geschikt voor huisvesting van jonge eenpersoonshuishoudens of expats.

De grauwe betongevel met horizontale geleding wordt vervangen door een transparante gevel, die de structuur van het gebouw afleesbaar maakt. De verhoogde hoofdentree van het woongebouw is aantrekkelijk gelegen aan de parkkant.

De zeven woonverdiepingen worden opgedeeld tot compacte appartementen. Deze zogenaamde bachelor cribs zijn te klein voor een huiselijk leven, maar groot genoeg voor een (eerste) eigen huis. Bewoners worden met name uitgedaagd tot een interessant publiek leven, te beginnen op de begane grond. In de plint van het gebouw is namelijk een keur aan aantrekkelijke publieke functies ondergebracht. Een koffiebar maakt een espressoapparaat en een bureau in het appartement overbodig. Een kleine koelkast voldoet, omdat winkels voor de dagelijkse boodschappen in de buurt zijn. En de healthclub zorgt ervoor dat de bewoners in goede conditie blijven

Lighting_aspect-paden_1600

Netwerk van paden

Lighting_aspect-hoogbouw_1600

Bebouwing en hoogteaccenten

Lighting_aspect_groen_1600

Groene assen en park

Lighting_aspect-parkeren_1600

Ringstructuur autoverkeer

Ensemble

Op de twee nieuwe verhoogde pleinen aan de Mathildelaan worden de nieuwe woontoren Onyx (luxe appartementen) en woongebouw Gaagle (studentenwoningen) gerealiseerd. Vanwege het industriële karakter van het gebied is gekozen voor stevige, kloeke woongebouwen. De Onyx-toren is tachtig meter en staat niet alleen gepositioneerd in de curve van de Mathildelaan, maar ook in de sequentie van de Lichttoren, het voetbalstadion en hoogbouw op Strijp-S. Om deze zichtlijn te versterken, wordt het gebouw voorzien van een lichtornament. Een derde woontoren, de Victoriatoren die aan de rand van het park gepland is, geeft het startsein voor de ontwikkeling van Emmasingelkwadrant West.

Lighting_openbareruimte ESK_1600

Inrichting openbare ruimte van het Emmasingelkwadrant

Projectgegevens

  • Startdatum
  • juli 2014
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Gemeente EindhovenFoolen & Reijs Vastgoed
  • Projectpartner(s)
  • Buro Lubbers

Meer weten over dit project?

Christopher Ho

Architect

+31 (0)40 26 06 743E-mail