Het meest duurzame raadhuis van Nederland. Dat is het nieuwe raadhuis van Krimpen aan den IJssel. Bij de herontwikkeling van het hoofdgebouw uit de jaren ’50 en de opvallende aanbouw, speelden een efficiënte uitvoerbaarheid, kostenbeheersing en vijftien jaar onderhoud en beheer een belangrijke rol.

In een Design, Build & Maintain-consortium met Martens Aannemingsbedrijf, Imtech en Buro Lubbers maakte diederendirrix het ontwerp voor de herontwikkeling, waarin ook het kantoor van Rabobank Krimpenerwaard gehuisvest zou worden. De doorlooptijd hierbij was kort: we maakten het ontwerp in slechts drie maanden tijd en konden het gebouw al casco opleveren na een bouwtijd van elf maanden.

Maatvaste elementen

Vanwege de korte doorlooptijd hebben we ervoor gekozen om – in nauw overleg met de aannemer – zoveel mogelijk te werken met maatvaste elementen die geprefabriceerd op het werk konden worden aangeleverd. In plaats van nieuw te bouwen, besloten we het gebouw te herbestemmen. Immers: alle elementen die behouden konden worden, zorgden voor tijdswinst. Het bestaande gebouw is tot op maaiveldniveau gesloopt. De bestaande fundering en de half verdiepte betonnen kelderbak met zijn karakteristieke bogenconstructie, zijn hierbij behouden. Op de bestaande fundering hebben we een nieuwe, lichte en volledig demontabele nieuwbouw van twee bouwlagen gerealiseerd, waardoor ruimte ontstond voor de Rabobank. Alle onderdelen van de nieuwbouw zijn in de toekomst opnieuw te gebruiken. Doordat we de fundering behielden, hoefde in het project niet opnieuw geheid of bemalen te worden. Dat zorgde voor minder overlast bij omwonenden, lage kosten en een snelle bouwtijd.

Cradle-to-Cradle

We hebben gekozen voor een opbouw in staal met een houtskeletbouw gevel, waarmee snel en licht gebouwd kon worden. Doordat de gevelelementen waren voorzien van vaste sparingen, konden we heel snel wind- en waterdichte gevels realiseren, nog voordat de afwerkfase begon. De gevel is bekleed met keramische tegels in een lichte zandkleur, in een strak raster. De tegels zijn hierbij niet gelijmd, maar geschroefd. Het volledig Cradle-to-Cradle gecertificeerde gevelsysteem sluit daarmee perfect aan bij wens van de gemeente, om een zeer duurzaam gebouw te realiseren. Het gebouw is energieneutraal en scoort uitstekend in de GPR-methodiek door strategisch hergebruik, duurzame energieopwekking met behulp van zonnepanelen, een warmte-koudeopslag en duurzame materiaaltoepassingen. Het gebouw ging hiermee van energielabel G naar A++. Omdat het gebouw weinig thermische massa heeft, hebben we ervoor gekozen om overal klimaatplafonds te voorzien. Het klimaat is hiermee per ruimte individueel regelbaar, wat zorgt voor een maximaal comfort, tegen een minimaal energieverbruik.

Het interieur is casco opgeleverd. De begane grondvloer van de Rabobank is op maaiveldniveau gerealiseerd, de vloer van het raadhuis ligt daar 1,5 meter boven, in verband met de bestaande, half verdiepte kelderbak. Dankzij de slimme plaatsing van een lift en trappenhuis echter kunnen beide ruimtes in de toekomst, mocht de bestemming wijzigen, eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld.

Raadzaal in het zicht

De nieuwe raadzaal met zijn grote, glazen gevels heeft een opvallende positie aan het Raadhuisplein gekregen, waar hij in het verleden nog ‘verscholen’ zat in het gebouw. Het publieke domein is hiermee zichtbaar geworden voor iedereen, wat niet alleen zorgt voor transparantie van bestuur, maar ook het aanliggende plein een nieuwe functie heeft gegeven.

Raadhuis_2

Oude Raadhuis Krimpen. De bestaande fundering met karakteristieke boogconstructie is hergebruikt.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • juni 2013
  • Einddatum
  • december 2014
  • Opdrachtgever(s)
  • Martens Aannemingsbedrijf
  • Omvang
  • 5.000 m2
  • Projectpartner(s)
  • Buro Lubbers
  • Fotografie
  • Ton de BruinBas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Meer weten over dit project?

Niels Ponjee

Architect

+31 (0)40 26 06 755E-mail