Een riante, groene oase binnen de zakelijke, stedenbouwkundige opzet van de Zuidas. Zo wordt woongebouw OpZuid, gelegen tussen de Gershwinlaan en de Boelelaan in Amsterdam, ook wel omschreven. Rond een groene binnentuin zijn hier twee symmetrische bouwblokken gebouwd, die zich door hun terrasvormige opbouw niet alleen ontvouwen richting de zon, maar ook richting de aangrenzende Boelegracht. De bouwblokken worden met elkaar verbonden door een aantal verlengde balkons, die een onderbreking vormen in de formele buitenschil aan de noordzijde.

OpZuid maakt onderdeel uit van het stedenbouwkundig masterplan van de gemeente Amsterdam en de uitwerking hiervan door Claus en Kaan Architecten. Het project voorziet in een reeks in hoogte getrapte gebouwen, die allemaal op het zuiden zijn gericht. De getrapte hoofdvorm hebben wij thematisch verder uitgewerkt in de zuidgevel van het gebouw, wat de stedenbouwkundige opzet versterkt en bovendien zorgt voor een spannend volume.

Het luxueuze woongebouw speelt in op de behoefte aan ruimte appartementen met buitenruimte in Amsterdam. Het gebouw biedt onderdak aan 46 appartementen, die sterk variëren in grootte en type: van studio’s en stadswoningen tot royale appartementen en penthouses. Bijzonder is dat – dankzij de bijzondere, gestapelde gebouwvorm – vrijwel alle woningen over één of twee terrassen op het zuiden beschikken.

Mediterrane sfeer

Zowel qua vormgeving als qua materialisatie roept OpZuid een mediterrane sfeer op. Naast de karakteristieke elementen zoals het zandkleurige metselwerk en de grote verdiepingshoogten dragen ook de transparante entreehallen en het vele glas bij aan het bijzondere, on-Hollandse voorkomen van het gebouw. Zandkleurige betonbanden geven de verschillende verdiepingen aan. Een gevelreliëf van afwisselend ramen en terugspringende vlakken zorgt voor een tactiele gevel, die verder vrij gesloten is. Alle gevelranden aan de binnenhof zijn voorzien van in de gevel geïntegreerde plantenbakken, wat zorgt voor een open, groene gevel die contrasteert met de meer formele gevel aan de Zuidas. De niet-beloopbare daken zijn als groendak ingericht. Daarnaast is door landschapsarchitect Niek Roozen een riante binnentuin ontworpen.

Rondom de binnentuin is hoofdzakelijk glas toegepast, in geanodiseerde aluminium kozijnen. De zwevende balkons in de voorgevel zijn op hun beurt afgeschermd met gezeefdrukte glasplaten.

Om te voorkomen dat de woningen door het vele glas aan de zuidzijde teveel opwarmen, zijn in het ontwerp voorzieningen opgenomen om verschillende typen zonwering aan te kunnen brengen. Om een uniform beeld te garanderen, zijn de kleuren en materialen hiervan met de bewonersvereniging afgestemd.

Unieke woonomgeving

OpZuid biedt haar bewoners een unieke woonomgeving, met een riante groene buitenruimte, middenin de dynamiek van de stad. Bij de ontwikkeling van het woongebouw is gestreefd naar een maximaal woongenot, onder andere door bewoners maximale indelingsvrijheid te bieden. In het project zijn zo weinig mogelijk dragende wanden toegepast. Grote overspanningen bieden bewoners de mogelijkheid om te allen tijde hun plattegrond te wijzigen. Doordat de verdiepingshoogte hoger is dan gemiddeld, wordt bovendien een bijzondere ruimtebeleving gecreëerd.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • november 2011
  • Einddatum
  • augustus 2014
  • Opdrachtgever(s)
  • Zuidschans
  • Omvang
  • 6.100 m2
  • Fotografie
  • Arthur Bagen

Meer weten over dit project?

Timo Keulen

Architect / Hoofd Ontwerpteam

+31 (0)40 26 06 744E-mail