Musa is het eerste nieuwe project in de revitalisering van het voormalig havengebied de Pols in Rotterdam. Het multifunctionele gebouw bevat twee scholen voor voortgezet onderwijs, een sporthal, wijkvoorzieningen, een ondergrondse parkeergarage en 135 appartementen voor sociale huur.

Nieuw leven aan de haven

De Pols is het havengebied dat de overgang vormt tussen de Kop van Zuid en het schiereiland Katendrecht. De architectonische uitdaging was het ontwerpen van een passend beeld binnen de stedelijke omgeving, maar tegelijkertijd een vriendelijk en uitnodigend gebouw te maken voor wonen, sport en onderwijs. Als opmaat voor de reconstructie van het gebied maakt Musa een krachtig statement dat alle invloeden uit de omgeving in zich opneemt. Robuust en stoer op stedenbouwkundig niveau, uitnodigend van dichtbij.

Robuust en tactiel

De expressieve volumes en robuuste gevelvlakken in donkere baksteen doen denken aan oude pakhuizen en de oorspronkelijke havenarchitectuur. Dichterbij ervaar je de tactiliteit van het metselwerk. Stroken bakstenen, ingeklemd tussen betonnen lijsten, lopen als een subtiel vlechtwerk over de gevels. De geglazuurde bakstenen glinsteren in het zonlicht. Het gebouw heeft geen achterkant. Elke gevel kreeg dezelfde ontwerpaandacht. Op de begane grond bieden de grote ramen zicht op de wijkvoorzieningen en scholen, met rondom het gebouw de ingangen van de diverse functies. Op enkele ramen verwijst een speelse print van bananen naar de historie van deze plek waar vroeger bananen werden opgeslagen.

We ontwierpen ook het interieur van het gebouw onder meer de scholen. Bij de grootste school kreeg het atrium als kloppend hart bijzondere aandacht met een rijke afwerking in hout en gele vlakken als accentkleur. De andere ruimtes zijn transparant met veel doorzichten en volop daglicht dat binnenvalt via de grote ramen en vanuit het atrium.

Multifunctioneel gebruik Musa geeft vorm aan de kruisbestuiving tussen de diverse gebruikers van het gebouw waarbij voorzieningen worden gedeeld. Het complex van 27.000 m2 is ontwikkeld door woningcorporatie Wooncompas. De functies zijn slim in elkaar gepast zodat ruimtes op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. Zo organiseert de gemeente in het weekend kerkdiensten in het atrium van de school. Beide scholen delen de sportzaal. Deze heeft ook een openbare entree voor verhuur in de avonduren. Op het dak tussen de twee hogere torens is een groot, groen plein gemaakt, waar zowel de leerlingen pauze houden als de bewoners buiten kunnen zitten.

Van onderwijsvisie tot gebouw

De scholen voor voortgezet onderwijs zijn De Passie met VMBO-t, havo, atheneum en gymnasium, en de LMC de Waal Young Business met VMBO-onderwijs. De onderwijsvisies zijn vertaald in het ontwerp.

De Passie is een school op evangelische grondslag. Naast het organiseren van vieringen en andere gezamenlijke activiteiten is er ook aandacht voor individuele bezinning en reflectie. Om hieraan ruimte te bieden is de school vormgegeven rondom een levendig atrium, een plek voor samenkomst. Deze centrale ruimte is drie verdiepingen hoog, biedt overzicht en oriëntatie en voorziet de school van daglicht. Rondom liggen transparante lokalen zodat alle ruimten visueel met elkaar verbonden zijn. Balkons steken in het atrium en bieden een rustige en afgeschermde atmosfeer waarin leerlingen een plek kunnen vinden voor zelfstudie, verwerking of bezinning.

De LMC de Waal Young Business is een VMBO-school die jonge ondernemers opleidt in de sectoren economie & ondernemen en zorg & welzijn. De school heeft als filosofie ‘levensecht leren’. Ze zoekt nadrukkelijk de relatie met bewoners van het gebouw en de buurt. De grote ramen op de begane grond bieden zicht op de praktijklokalen met een keuken, kantine en een salon. Ook zijn er etalages en een kleine winkel waar scholieren hun lessen in de praktijk kunnen brengen.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • februari 2012
  • Einddatum
  • mei 2015
  • Opdrachtgever(s)
  • Wooncompas
  • Omvang
  • 27.000 m2
  • Fotografie
  • Scagliola Brakkee FotografieArthur Bagen

Meer weten over dit project?

Timo Keulen

Architect / Hoofd Ontwerpteam

+31 (0)40 26 06 744E-mail