Het voormalig hoofdkantoor van Philips Lighting biedt nu plek aan meer dan 600 lofts en appartementen. De structuur van het gebouw en de betonnen trappenhuizen behielden we. Voor de gevels ontwierpen we een bijzondere nieuwe oplossing van grote schuifbare puien in een opvallende gouden kleur.

Riant kleinschalig wonen

Het gebouw is 43.000 m2 groot. In de 616 appartementen wonen veelal eenpersoonshuishoudens van jonge starters of expats. Op het dak is een volledig nieuwe laag gebouwd met 49 penthouses met ruime terrassen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. De lofts hebben een royale verdiepingshoogte van vier meter met volledig open gevels waardoor veel licht binnenvalt. Ze variëren van 38 tot 69 m2. Een groot deel van de lofts heeft een entresol, toegankelijk via een speciaal ontworpen trappetje dat tegelijkertijd de kapstok is. De bewoners huren de lofts volledig ingericht met meubilair tot en met een koelkast, oven en strijkijzer. In het gebouw is al het nodige aanwezig om het kleinschalig wonen comfortabel te maken. De koffiebar op de begane grond maakt een espressoapparaat en een bureau in het appartement overbodig. Een kleine koelkast voldoet omdat ook de supermarkt beneden in het gebouw zit. De healthclub zorgt dat de bewoners in goede conditie blijven. En de was doen ze in een gemeenschappelijke wasserette.

ingrepen_LIGHTING_1600px

Ingrepen in Philips Lighting

Horizontaal schuivende puien

Om de kleine woningen van maximaal daglicht te voorzien, hebben we de gevels geheel geopend. De lofts hebben glazen puien van 3,30 meter breed bij 4 meter hoog. Zo kan het daglicht ver in het gebouw vallen. In samenwerking met Reynaers Aluminium ontwikkelden we speciaal voor dit project een pui met een elektrisch bedienbaar schuifraam. Het idee is gebaseerd op ramen van cruise-schepen. De middelste van de drie horizontale delen kan in zijn geheel voor het onderliggende raam schuiven. Met een druk op de knop wordt de loft omgetoverd tot een grote buitenruimte. De puien zijn nauwkeurig vormgegeven in slanke profielen.

lighting-loft-5_1600px

Loft met entresol

lighting-loft-3_1600px

Pui met electrisch bedienbaar schuifraam

Van grindbeton tot travertin

Het oorspronkelijke gebouw uit 1980 was bekleed met grindbetonnen platen. Karakteristiek, maar donker en gesloten. In de kern van het gebouw, waar de drie vleugels samenkomen, vind je die oorspronkelijke gevelbekleding nog terug. De koppen van de gebouwvleugels zijn bekleed in travertin, een natuursteen in een tint aansluitend bij het grindbeton. De rest van de gevels is vormgegeven in goudkleurig aluminium dat grote glasvakken omkadert.

Van gesloten enclave tot openbaar stadspark

Dwars door het gebouw verbindt een publieke passage de Mathildelaan aan de noordzijde met het nieuwe Emmapark. Diederendirrix ontwerpt de herontwikkeling van het terrein van 3,5 hectare dat vrijkwam na het vertrek van Philips Lighting, het Emmasingelkwadrant. In het nieuwe Emmapark zal het riviertje de Gender opnieuw stromen. Ook bouwen we hier nog de woontoren Onyx en een woongebouw Gaagle voor studenten.

Lighting_oud01

Hoofdkantoor Philips Lighting voor transformatie

Philips-Lighting-0502_1600

Lighting tijdens de bouw

Projectgegevens

  • Startdatum
  • augustus 2015
  • Einddatum
  • juli 2016
  • Opdrachtgever(s)
  • Foolen & Reijs Vastgoed
  • Omvang
  • 43.000 m2
  • Fotografie
  • Arthur BagenHildegard Hick

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 (0)40 26 06 740E-mail