Twee van de drie bekende Europoint torens aan het Marconiplein in Rotterdam – waarin voorheen de gemeente Rotterdam was gevestigd – worden getransformeerd tot 840 full service huurwoningen. Het Europointcomplex bevindt zich middenin havengebied Merwe-Vierhavens (M4H), dat samen met RDM Rotterdam het Rotterdam Innovation District (RID) vormt; ook wel de grootste innovatiewerkplaats van Europa genoemd. In dit stadshavengebied realiseren marktpartijen, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam de komende jaren bijzondere, innovatieve woon- en werkgebieden, waarbij de economische structuur van stad en haven verder wordt versterkt.

In de getransformeerde gebouwen worden straks diverse faciliteiten aangeboden. Zoals in de plint, waar horecafuncties, werkplekken en een meeting point komen, naast een tweetal gyms met sauna en laundrettes voor de bewoners. Het woonprogramma loopt uiteen van studio’s van 40 m² tot tweekamerappartementen van 70 m², die allen worden voorzien van royale horizontale aluminium schuifpuien, waarmee de woonkamers kunnen worden omgetoverd tot sfeervolle buitenruimtes. In de lobby is 24 uur per dag een conciërge aanwezig voor convenience diensten. Zo combineren de torens optimaal wooncomfort met de service van een hotel. De bovenste twee bouwlagen – waar de gebouwinstallaties stonden – zullen worden omgebouwd tot horecaruimten met een indrukwekkend uitzicht op de haven en de binnenstad.

De horecaruimten op de bovenste verdiepingen bieden straks een indrukwekkend uitzicht op de haven en binnenstad

Europoint II en III betreffen de meest oostelijk gelegen torens uit een serie van , in de jaren zeventig ontworpen door Skidmore, Owings and Merrill (SOM). De circa negentig meter hoge gebouwen hebben een voor hoge kantoorgebouwen gebruikelijke opzet met een kern met liften, trappenhuis, toiletten en technische ruimtes met daaromheen vrij indeelbare kantoorruimte. Doordat kolommen in de gevel zijn geplaatst, zijn de indelingsmogelijkheden optimaal. Het gebouw is opgezet op een stramienmaat van 1,80 meter en meet 33 bij 47 meter. De gevels bestaan uit een raster van lichtgekleurd travertin met vierkante ramen. Alle ramen zijn voorzien van donker, reflecterend glas in bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen die dicht in het gevelvlak zijn geplaatst, wat zorgt voor een uiterst vlak gevelbeeld. Een unieke detaillering die in ons ontwerp gerespecteerd wordt. Iedere zes bouwlagen zijn de puien zes centimeter breder en de penanten zes centimeter smaller uitgevoerd, waardoor een perspectivische correctie ontstaat en de torens een kaarsrechte indruk maken.

 

Projectgegevens

  • Startdatum
  • mei 2016
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • City PadsBakkers Hommen Waerdevast
  • Omvang
  • 76.000 m2
  • Fotografie
  • Jan Sluijter

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 (0)40 26 06 740E-mail