Het voormalige kantoorgebouw de Groene Toren, gebouwd in 1974 naar ontwerp van architect Dick van Mourik, is door diederendirrix herbestemd tot woongebouw en hotel. De toren ligt op een drukke locatie tussen het NS station en de centrumring de Vestdijk in Eindhoven.

De reeds bestaande restaurants op de begane grond zijn geheel vernieuwd. Daarboven, op de 1e tot en met de 7e verdieping van het gebouw, bevindt zich een viersterren NH-hotel met 132 kamers. Het hotel beschikt tevens over 6 congreszalen en een fitnessruimte op de eerste verdieping. Op de 13e verdieping bevindt zich bovendien een restaurant, dat eveneens deel uitmaakt van het NH-hotel. Het restaurant staat via een open trap en een nieuwe lift in verbinding met een rooftopbar op de 14e verdieping. De bar beschikt aan drie zijden over een dakterras met een weids uitzicht over de stad.

Boven het hotel, op de 8e tot en met de 13e verdieping, zijn 112 short-stay appartementen gerealiseerd. Zij bestaan uit 82 studio’s en 30 tweekamerappartementen, waarvan de oppervlakte varieert van 20 tot 68 m². Alle 112 woningen worden gemeubileerd en voor korte duur aan studenten verhuurd. De bewoners beschikken over een separaat dakterras en hebben op de begane grond beschikking over een fietsenstalling en een wasserette.

Het 50 meter hoge gebouw is volledig gestript, met behoud van de betonnen draagstructuur en de karakteristieke gevelbanden. Alle vensters en de groene gevelplaten ertussen zijn verwijderd. De kenmerkende groene uitstraling van de toren is behouden door de gevels te voorzien van verdiepingshoge bronskleurige aluminium puien met groen getint glas. De lofts en hotelkamers zijn voorzien van vouwpuien en inwendige Franse balkons, zodat bewoners en hotelgasten een groot deel van de gevel kunnen openen. Ook de fitnessruimte, het restaurant en de rooftop bar zijn van vouwpuien voorzien. Hierdoor staat de bar bij mooi weer in open verbinding met het dakterras.

De verdiepingshoge aluminium puien met het groen getinte glas geeft het gebouw een nieuwe, frisse uitstraling. De Groene Toren is lichter, ranker en toegankelijker geworden en opent zich nu meer naar de stad. Om het beeld vanaf het station dynamischer te maken is er bovendien een 43 meter hoog videoscherm in de kopgevel geïntegreerd.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • januari 2015
  • Einddatum
  • november 2017
  • Opdrachtgever(s)
  • Studio 56
  • Omvang
  • 14.500 m2
  • Fotografie
  • BASE PHOTGRAPHY

Meer weten over dit project?

Paul Diederen

Architect / Partner

+31 (0)40 26 06 740E-mail